95 GODINA kasnije: Otkrivena Ajnštajnova tajna SREĆNOG ŽIVOTA

Categories: Zabava
Tags: No Tags
Comments: No Comments
Published on: 02/08/2018
Loading...

Dvije bilješke koje je Albert Ajnštajn predao jednom dostavljaču u Tokiju, od kojih je jedna o tajni srećnog života, pojavile su se 95 godina kasnije.

albert-einstein-642x336

Slavni fizičar, autor teorije relativnosti, 1922. je bio na turneji u Japanu, gdje je održavao predavanja. Tada je saznao da će biti predložen za Nobelovu nagradu za fiziku pa se i njegova slava proširila po čitavom sijvetu.

U “Imperial Hotelu” u Tokiju jedan jedan dostavljač mu je donio pošiljku. Međutim, tada se desilo nešto jako zanimljivo. Nije poznato da li je dostavljač odbio napojnicu, u skladu s lokalnim običajem ili Ajnštajn nije imao sitniša, ali ga nije želio ostaviti praznih ruku, pa mu je poklonio dvije bilješke na njemačkom.

Loading...

“Možda, budeš li imao sreće, ove bilješke će vrijedjeti mnogo više od napojnice”, rekao je Ajnštajn, tvrdi prodavac.

Na jednoj od bilješki, napisanoj na listu papira s logom Imperial Hotela, piše “miran i skroman život donose više radosti od nemirne trke za uspjehom”.

U drugoj bilješci, na bijelom papiru, nalazi se slavna uzrečica pripisana Lenjinu “Gdje ima volje, ima i načina”.

Aukcijska kuća Winner’s je potvrdila autentičnost bilješki.

“One nemaju specifičnu vrijednost, ali bi mogle pomoći u određivanju Ajnštajnovog razmišljanja, čije je ime postalo sinonim genijalnosti”, ocijenio je Roni Grož, zadužen za najveću kolekciju arhiva tog fizičara na jevrejskom Univerzitetu u Jerusalimu.

Loading...

Loading…

PRATITE NAS NA


Welcome , today is Saturday, 23/03/2019