Ajmo vozači, da vas vidimo: Pitanje na kojem padaju i najbolji!

Categories: Zabava
Tags: No Tags
Comments: No Comments
Published on: 30/05/2018
Loading...

Veliki broj iskusnih vozača koji svakodnevno koriste auto kao prevozno sredstvo, ubijeđeni su da su Flojd glavom i bradom, te da svaki problem u saobraćaju rješavaju kao od šale.

Image and video hosting by TinyPic

Baš zbog njih, potrudili smo se da nađemo najteže pitanje, na koje odgovor daju u sekundi, a ne primjete jednu začkoljicu i – ne daju tačan odgovor.

Odavno je poznato da su na testovima najteža pitanja ona sa “raskrsnicama“, tj slike gde prateći pravila i saobraćajne znakove, budući vozač treba da procijeni koje vozilo ima prednost, i upiše kojim redoslijedom vozila prolaze raskrsnicu.

Ova fotka vam djeluje jednostavno? Hajde, riješite je i dobro zapamtite kojim redoslijedom automobili prolaze.

Image and video hosting by TinyPic

Napominjemo da ovog konkretnog pitanja nema na testu za polaganje, jer, prema mišljenju instruktora vožnje nijedno pitanje nije nerješivo, i budući vozači često test riješe perfektno, ali u auto školi “Zeleno svetlo” baš ovo pitanje navode kao idealan primjer za nepromišljene greške čak i iskusnih vozača.

Image and video hosting by TinyPic

Ponuđeni odgovori:

Nemam pojma, preteško je!
Niko nema prednost
Crveni, žuti, plavi
Plavi, žuti, crveni
Crveni, plavi, žuti
Plavi, crveni, žuti
Žuti, crveni, plavi
Žuti, plavi, crveni
Ne vozim, pa ne poznajem pravila prednosti

RJEŠENJE: *Crveni, plavi, žuti*

Image and video hosting by TinyPic

Obrazloženje zašto je to tako.

– Ova raskrsnica regulisana je saobraćajnim znakovima. Redoslijed prolaska na ovoj raskrsnici je sljedeći: crveni putnički automobil jer on ide putem sa prvenstvom prolaza, zatim prolazi plavi putnički automobil, iako ide sa znaka “stop”, i na kraju ide žuti putnički automobil koji skreće lijevo – kaže za Telegraf Milenko Jezdimirović, dipl. inž. saobraćaja iz auto škole “Zeleno svetlo”.

Loading...

Gdje vozači ovde najčešće griješe?

– Kad vide znak obaveznog zaustavljanja i znak ustupanja prvenstva prolaza, i jedan i drugi znak govore da se nalazite na sporednom putu, uz obavezu da imate i znak “stop” da se zaustavite, a sa druge strane imate trougao da ustupite prvenstvo prolaza. Što praktično znači, da između ova dva vozila – žutog i plavog, primjenjujemo takozvano pravilo susretanja. To znači da vozač koji zadržava pravac ima prednost u odnosu na onog koji skreće lijevo – objašnjava Jezdimirović.

Bacite na kratko pogled na ovaj test i proverite svoje znanje

Image and video hosting by TinyPic
Dugo godina vozite i smatrate da ste iskusan vozač, ako ne i najbolji! Zbog onih koji tako misle, a nisu u pravu, stradaju mnogi. Bacite na kratko pogled na ovaj test i proverite svoje znanje.

Ovo je samo jedan od komentara:

“Pešački je razdeljen punom, pa to dođe kao da su dva pešačka podeljena ostrvom. Neko kaže da je crni u pogrešnoj traci. Ne mora da znači. Zavisi gde se uključio. Spoljna traka je za prva dva izlaza, a unutrašnja za druga dva izlaza iz kružnog toka. To ljudi ne znaju, pa voze napamet”.

Možda vas ovakvi komentari samo još više zbune?

Pogledajte test, pa prosudite:

Image and video hosting by TinyPic

Probajte sami da “mućnete” glavom – odgovor je veoma jednostavan, a mnogi u žurbi pogreše “na keca”!

Ovog konkretnog pitanja sa “raskrsnicom” nema na testovima za polaganje, ova fotografija je deo improvizacije, ali je zanimljivo što je za nekoliko sati, od kada je postavljena na Fejsbuk strani “Uživo sa novosadskih ulica”, izazvala nebrojene reakcijei podelila korisnike društvenih mreža, jer – svako ima svoje mišljenje i smara da je u pravu.

Tačan odgovor je: Mora da propusti pešaka i crni automobil (pešaka jer je već zakoračio na pešački i auto, jer prednost na ovakvim raskrsnicama imaju sva vozila u kružnom toku).

Loading...

Loading…

PRATITE NAS NA


Welcome , today is Saturday, 23/03/2019