Dečak se igrao, okliznuo i pao, pa je otkrio retko blago staro milion godina! (5 Foto + Video)

Loading...

U celom svetu pronađeno samo nekoliko stotina fosila stegomastodona.

Devetogodišnji dečak iz Novog Meksika šetao je sa porodicom u gradu Las Kruses kada se spotakao i pao, i to baš na fosil star 1,2 miliona godina.

decak-i-fosil-620x350

Džud Sparks i njegov brat su nakon nezgode u novembru prošle godine zaključili da je pao na ostatke “ogromne krave”, a njihovi roditelji su zaključili da je pao na “lobanju slona”.

Porodica se obratila profesoru biologije na Univerzitetu Novog Meksika Peteru Houdeu, koji je okupio tim za iskopavanje i šest meseci kasnije otkrio da se radi o lobanji stegomastodona staroj 1,2 miliona godina.

fosil-istrazivanje-830x0

Stegomastodon je daleki rođak slona sličan mastodonu. Houde je za “New York Times” izjavio: “Ovo je zaista vrlo retko otkriće, fantastično je da ga je pronašla tako mlada osoba”.

fosil-rogovi-830x0

Kustos Prirodnjačkog muzeja u Novom Meksiku Spenser Lukas je istakao da je na celom svetu pronađeno samo nekoliko stotina fosila stegomastodona, a u SAD-u su posebno retki.

Screenshot_1

– Jako smo zahvalni porodici Sparks što nas je kontaktirala, jer da to nisu učinili, da su sami pokušali iskopati ostatke, mogli bi uništiti fosil. Iskopavanje se zaista mora obaviti vrlo oprezno – rekao je Houde.

Loading...

Maleni Džud Sparks se za “New York Times” našalio: “Nisam pravi stručnjak, ali mislim da sada očigledno znam puno o paleontologiji”.

Screenshot_2

Loading...

 Leave a comment 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


 © 2019 - VAŠ HOROSKOP