IMATE PVC PROZORE? Ovo morate znati jer vam majstori sigurno nisu rekli! (4 Foto)

Categories: Zabava
Tags: No Tags
Comments: No Comments
Published on: 29/06/2018
Loading...

Sve više ljudi u svom domu ima PVC stolariju.

Za razliku od drvenih, oni mnogo bolje zadržavaju toplotu i lakše se podešavaju. Ali, često, prilikom ugradnje majstori u žurbi odlaze, zaboravljajući pomenuti nešto veoma važno.

Danas vam predlažemo da čujete 2 bitne stvari o PVC prozorima, koje će vam, sigurno, biti od koristi tokom ove zime:

367c83f89174ed6cbf88040c115af534

Sve prozore treba podmazivati

22c73e6ae24d2f5251ed87802d483d15

Da, stvar je jednostavna, ali ipak se o tome baš i ne zna. Kad ručica ili mehanizmi počnu škripati, loše raditi i ne dihtovati dobro, većina zove majstora. Međutim, ovaj problem lako možete sami riješiti.

Metalni dijelovi, kao što su šarke, brave i sistemi za zaključavanje, ručke i sl. održavaju se tako što se povremeno očiste i podmažu. Minimum jednom godišnje, neophodno je podmazati uljem sve pokretne dijelove prozora.

Podmazivanje se izvodi specijalnim uljem za podmazivanje. Ali, može poslužiti i obično suncokretovo ulje. Vaši prozori će Vam se odužiti dugogodišnjom lakoćom rukovanja i besprijekornim funkcionisanjem.

U različitim godišnjim dobima, treba promijeniti «režim» na prozorima

994c47816e48e531242953d71c51845f

Također, treba imati u vidu, da u jesen prozore i balkonska vrata treba podesiti na «zimski režim», a u proljeće, – na ljetni. To je veoma jednostavno, i nikakvi majstori ovdje nisu potrebni.

Kako podesiti PVC prozore i balkonska vrata na «zimski režim»

75410bc4a747382140d4a5605b3b89bc

Otvorite prozorsko (ili balkonsko) krilo i pronađite mehanizam za zatvaranje.

Da pripremite prozore i vrata za zimu, potrebno je podesiti šraf na strani gdje se nalazi ručica, uz pomoć inbus ključa (4). Okrećite ka unutra šaraf, koji se nalazi sa strane šarke. Pri okretanju ključa šaraf se pomijera u odnosu na svoju osu, čime se reguliše potisna sila rama i pritiska.

Loading...

Najčešće, prilikom postavljanja prozora, kao podrazumijevano, ostavljaju se u «standardnom režimu».

Da biste saznali u kom su režimu trenutno vaši prozori (i balkonska vrata), jednostavno stisnite list papira prozorskim krilom. Ako ga bez problema možete izvaditi – vaši prozori su u «ljetnom režimu». Ako ga ne možete izvaditi, a da ga ne pocijepate – znači da su u zimskom.

Zašto ne možemo ostaviti prozore u «zimskom režimu» u svim godišnjim dobima?

Vi možete tako uraditi, ali u skorijem vremenu bit ćete primorani da mijenjate dijelove prozora. Kod «zimskog režima» opterećenje na gumu se značajno povećava. Ako ćemo stalno otvarati i zatvarati prozor, kao što radimo kada je napolju toplo, guma će se brzo istrošiti. A da biste je ispravno zamijenili, sigurno morate zvati majstora.

Loading...

Loading…

PRATITE NAS NA


Welcome , today is Wednesday, 21/08/2019