Ne žurite u brak praznih džepova, neće dugo trajati…

Categories: Zabava
Tags: No Tags
Comments: No Comments
Published on: 28/08/2018
Loading...

“Sve je počelo daleke 1954. na jednoj…”

Remzo i Ćetibe Dizdarević iz Bihaća proslavili su krajem 2015. godine 60 godina zajedničkog života.Danas je prava rijetkost čuti da neko proslavlja 60. godišnjicu braka. Među tako rijetkim bračnim parovima su i 79-godišnjaci Remzo i Ćetibe Dizdarević iz Bihaća, koji su obilježili šest decenija zajedničkog života, koji su, uprkos svim životnim iskušenjima i nedaćama, proveli zajedno u sreći i harmoniji.

562b4b22-e828-4449-b4c6-601d0a0a0a64-remzo-i-cet

GODINA AŠIKOVANJA

“Sve je počelo daleke 1954. na jednoj svadbenoj fešti u našem selu, gdje smo se upoznali i otpočeli ašikovanje. U to vrijeme jedina zabava je bila kad se neko oženi pa napravi svadbu, na kojoj se zapjeva i poigra. Na jednoj takvoj svadbi, koja traje po nekoliko dana, mi smo se upoznali i počeli ašikovati. Kasnije smo se sastajali odlazeći na vodenice, gdje je moja Ćetibe dolazila po vodu”, prisjeća se Remzo nekadašnjih običaja i iskrenih ašikovanja.

Nakon godinu ašikovanja, Remzo je odlučio da, kako je već običaj nalagao, ode kod njenog oca i zaprosi je. Međutim, kako je Ćetibe imala već jednog prosca, nije mu pošlo za rukom da je odmah isprosi pa je morao doći ponovo.

Loading...

“Drugi put sam poveo svog oca i otišli smo njenoj kući da se upoznamo s njenim roditeljima i ponovo je zaprosimo. Ovaj put se ona odlučila za mene i svatovi su pješice išli po mladu u susjedno nam selo Vikiće”, priča Remzo i dodaje da taj trenutak nikad neće zaboraviti.

VELIKI PROBLEMI

Kako kažu Dizdarevići, ključ za uspješan brak svakako su ljubav, poštovanje i međusobno potpomaganje, koje ih je pratilo tokom cijelog života. Pa i danas, nakon 60 godina, ostale su navike. Sve vrijeme dok je njen suprug Remzo radio u Austriji, u kojoj je i zaradio penziju, Ćetibe je bila uzorna i čedna supruga koja se brinula o kući i odgajala i školovala djecu. Samo je to način da bračni par uspije, veli Ćetibe i dodaje da bez iskrenosti i poštenja nema života.

“Danas je to sve drugačije. Mladi danas ne misle što će biti sutra, sve čine navrat-nanos, a poslije se kaju ili rastavljaju, a dobitkom djece stvaraju socijalne probleme. O svemu treba dobro razmisliti, jer brak nije igračka, a ni djeca iz takvih nepromišljenih brakova. Posebno danas, kad mnogi mladi žive bez zaposlenja, a neimaština i besparica stvaraju velike probleme”, kažu Remzo i Ćetibe i poručuju mladima da praznih džepova ne žure u bračnu zajednicu, jer neće dugo trajati.

DJECA SE BRINU O NJIMA

Dizdarevići su izrodili ukupno 11 djece, od kojih je četvero umrlo prilikom rođenja, a dvoje u poznijim godinama od bolesti.

Djeca su im, govore, najveća nagrada u životu, a redovno ih obilaze i brinu se o njima.

Loading...

Loading…

PRATITE NAS NA


Welcome , today is Sunday, 26/05/2019