NESTVARAN prizor: Ovako izgleda “granica” između Tihog i Atlantskog okeana! (4 Foto + Video)

Categories: Zabava
Tags: No Tags
Comments: No Comments
Published on: 07/08/2018

Kao na geografskoj karti – „granica“ između Pacifika i Atlantskog okeana je u vidu jasne crte, a njihove vode kao da ne mogu da se izmiješaju!

Naravno, riječ je o lokalnoj pojavi koja će nestati za nekoliko dana.

Screenshot_10

Ovaj atraktivni snimak načinjen je sa jednog turističkog broda negdje oko Rta Horn, najjužnijeg vrha Južne Amerike, gdje se ova dva okeana susrijeću.

I naravno da se miješaju! Samo taj proces traje „malo“ duže nego što bismo očekivali, objašnjavaju stručnjaci. Treba nekoliko dana da se vode različite gustine i boje izmiješaju jedva par centimetara.

Screenshot_11

Jer i za ovako velike vodene površine važe isti mehanizmi miješanja kao i za druge tečnosti: difuzija dvije tečnosti i fizičko djelovanje.

Difuzija, odnosno širenje ili razlivanje kod tečnosti je izuzetno sporo. Tako da kod okeana dužina tog procesa najviše zavisi od fizičke agitacije, tj. fizičkih uticaja na miješanje – talasa, podvodnih struja, vjetrova…

Screenshot_8

Takođe, gustina okeana može uticati na mjestimično stvaranje ove vidljive „granice“, usljed razlike u salinitetima vode.

Zatim, tu su i prilivi slatke vode od topljenja glečera, velike rijeke koje lokalno unose i izvjesnu količinu gline i mulja u okean i mijenjaju mu gustinu i boju, veći broj algi s jedne strane…

Screenshot_9

Međutim, na kraju se sve to izmiješa.


PRATITE NAS NA


Welcome , today is Friday, 22/02/2019