Švedska traži 80.000 radnika: Evo koja zanimanja su najtraženija, a spisak je poduži!

Categories: Zabava
Tags: No Tags
Comments: No Comments
Published on: 03/09/2018
Loading...

Nedostatak radne snage mogao bi da zaustavi ekonomski rast u Švedskoj, upozoravaju analitičari, a situaciju nije uspio da poboljša ni migrantski talas koji je prije dvije godine zapljusnuo zemlju.

Screenshot_20171014-125348

Junsko istraživanje Konfederacije švedskih preduzetnika, čije članstvo broji preko 60.000 preduzeća, pokazuje da je 75 posto kompanija koje su zapošljavale, imale problema u pronalaženju dovoljno kvalitetnog kandidata, prenosi Poslovni dnevnik.

– Nedostatak radnika trenutno je vrlo veliki i u mnogim je područjima postao akutan – ističe za “Blumberg“ Torbjorn Haldin, ekonomista tog udruženja.

Prema podacima švedske berze rada, broj oglasa za posao po nezaposlenom je trenutno najveći od 2000. godine, a 12 od 15 sektora muči nedostatak radne snage. Najteža je situacija u građevinarstvu, obrazovanju, računarstvu i zdravstvu.

Jedini sektori u kojima ima dovoljno radnika su administracija i pravo, zatim prodaja i marketing, te mediji i dizajn. Samo u avgustu je ostalo nepopunjeno 78.000 oglašenih radnih mjesta, devet posto više nego godinu ranije i čak 41 procenat više nego prije dvije godine.

Veliki broj slobodnih radnih mjesta rezultat je ekonomskog rasta koji su analitičari banke Nordea nedavno opisali kao “suludo snažan” i daleko iznad potencijala švedske privrede. Službeni statistički podaci pokazuju da je švedski BDP u drugom kvartalu porastao za 1,7 posto, a na godišnjem nivou četiri posto.

Vlada procjenjuje da će ekonomski rast u ovoj godini iznositi 3,0 posto, a iduće će usporiti na 2,5 posto. Centralna banka, Riksbank, takođe tvrdi da je pronalaženje radnika s odgovarajućim vještinama problem za ekonomiju, ističući da je nezaposlenost na približno jednakim nivoima kao prije finansijske krize 2008. Ali, broj otvorenih radnih mjesta se u tom periodu udvostručio.

Loading...

Zavod za zapošljavanje Arbetsfermedlingen predviđa da će ove godine stopa nezaposlenosti pasti sa sedam na 6,6 posto, a da će dogodine blago porasti na 6,7 procenata. Ukupno posmatrano, bez posla je više od 300.000 stanovnika. Međutim, stopa nezaposlenosti među osobama rođenim u Švedskoj iznosi svega 3,9 posto – najmanje u 10 godina – dok među strancima iznosi 22 posto.

Screenshot_20171014-125409

Ipak, nedostatak radne snage je s druge strane i dobra vijest za centralnu banku. To bi, naime, značilo da će ubrzati rast plata, što će dovesti do rasta inflacije, računaju u Riksbanci. Rast plata je posljednjih godina bio prilično anemičan, zadržavši se ispod tri posto od 2012. godine, pokazuju podaci Nacionalnog instituta za ekonomska istraživanja.

Loading...

Loading…

PRATITE NAS NA


Welcome , today is Tuesday, 22/10/2019